Vyhledávání

Bude mít virtuální operátor lepší ceny nové tarify O2, Vodafone a T-Mobile? A je výhodnější měsíční tarif nebo přeplacená karta?

23.04.2013 16:47

Virtuální operátor musí nabídnout nižší ceny než konkurence

V nadpise uvedená otázka, zde bude a může mít virtuální operátor nižší ceny a tím pádem lepší tarify než oligopol O2, T-Mobile, Vodafone, má jednoznačnou odpověď. Abych se k ní ale dostali, musíme si nejprve vysvětlit, co že to ten vistuální operátor vlastně je za typ mobilního operátora. Virtuální operátor je ve své podstatě obchodní firmy, která nakupuje mobilní služby a tarify za velkoobchodní ceny od dodavatele. Velkoobchodní ceny tedy určují současní provozovatelé mobilních sítí a celé infrastruktury (tedy výše uvedená trojice Vodafone, O2 a Tmobile). Velkoobchodní cena přitom musí být z podstaty věci vždy nižší, než jsou ceny určené pro konečné zákazníky. Jinak by nemohl fungovat obchodní model. A, pokud jsme dobře informování, přesně takové velkoobchodní ceny musí stávající oligopol nabídnout na trh, protože mu to přikazuje Český telekomunikační úřad.

Levnější ceny a nižší účty za volání a SMS už máme

Tím jsme si fakticky zodpověděli, zda může mít virtuální operátor levnější tarify, než jeho dodavatel. Ano, musí. Přitom levnější ceny za volání už nabízí stávající oligopol O2, Tmobile, Vodafone. Na trhu proběhla tzv. mobilní revoluce a ceny, dosud odpovídající úrovni, kdy bylo mobilní volání účtováno za ceny luxusních služeb, náhle spadly na třetinu a to formou, jenž jsme předpovídali. Přišel neomezený tarif, který pdo svá křídla zahrnul neomezené volání a neomezené SMS. Neomezené tarify všech tří operátorů ale úspěšně ignorovali (ale postupně ignorovat přestávají) cenu za data a internet.

Předplacená karta nebo tarif?

A teď pozor! Bude levnější pořídit si neomezený tarif nebo vyjde na nižší náklady předplacená karta?! Aha! Všichni, kdo uvažují o neomezeném volání a velkém počtu SMS zpráv vzali jako standard, že levnější prostě ze své podstaty jsou a vždy budou mobilní tarify. Ale pozor! Co je vlastně předplacená karta? A mlže být předplacená karta a její kredit brán jako forma účtování ceny za mobilní služby? Samozřejmě! Jenom se kredit minutový změní na kredit měsíční, tedy časová. Pokud klient nezaplatí, je po volání. Takže otázka, zda bude levnější tarif nebo předplacená karta je irelevantní. Vše rozhodne konečná měsíční ceny za mobilní služby!